dijous, 31 de desembre del 2015

Tronc de Nadal (mascarpone i Baileys)




Última entrada de l'any!! Por los pelos no arribo!! Tractant-se d'un tronc de Nadal la podria haver penjat un pèl abans...ja ho sé, però és perquè practiqueu tot l'any i pel Nadal 2016 us quedi collonut :D

No us mentiré, té molts passos i sus podeus estresar...però el nivell és assequible! a més si us lieu només cal que mireu el vídeo de WebosFritos que no té pèrdua! 
Jo l'he fet de Baileys i mascarpone però el podeu omplir amb la vostra crema preferida. Això sí, ha de tenir una certa consistència perquè aguanti bé la forma!

Encara esteu a temps de preparar-lo per aquesta nit :)


Tronc de Nadal
*Adaptada de Webos Fritos


Massa:
4 ous M
100gr sucre morè
120gr farina
Un polsim de sal


Preescalfem el forn a 175ºC. En un bol ampli posem les clares amb un polsim de sal i comencem a batre. Quan la mescla espumi anem afegint el sucre sense deixar de batre, batem a alta velocitat fins que estiguin a punt de neu, osigui que estiguin totalment muntades.



En un altre bol posem els rovells i batem fins que tripliquin el seu volum.


Afegim els rovells muntats a les clares i mesclem amb una espàtula fins que s'integrin. Tot seguit anem afegint la farina tamisada a tandes i anem mesclant amb moviments envolvents i procurant que la mescla no se'ns baixi.


Sobre la safata del forn  posem un paper encerat i escampem la mescla per tota la superfície, procurant que tingui un gruix uniforme. Introduïm al forn uns 12 minuts o fins que al punxar amb un palillo surti net.


Preparem un drap lleugerament humit i hi posem la planxa de pà de pessic quan acaba de sortir del forn. Enrotllem i deixem reposar 2 hores (o fins que refredi totalment) enrotllat dins el drap.


Almívar:
50ml aigua
50gr sucre
1 tsp vainilla


Preparem l'almívar posant-ho tot en un cassó i portem a ebullició, en aquest moment retirem del foc i deixem reposar fins que refredi.

Crema:
250gr mascarpone
250ml nata líquida (35% greix)
100gr sucre glass
1 tsp Gelespessa (espessant)*opcional
2-3 c/s Baileys
Gerds


En un bol posem la nata líquida, que haurà d'estar freda de la nevera. Batem amb les varetes elèctriques fins que la tinguem semi muntada, no s'ha de muntar del tot. Afegim el mascarpone, Baileys i el sucre tamisat i mesclem fins que s'integrin; afegim el Gelespessa i batem a alta velocitat uns segons. Ja està llesta! La reservem a la nevera fins que l'anem a utilitzar.

Quan la planxa de pà de pessic s'hagi refredat la desenrotllem i la pinzellem amb l'almívar, ens ajudarà a que no perdi humitat i s'assequi. Escampem la crema per tota la superfície, deixant uns 2cm sense a l'extrem més plà. Oju! l'extrem més cargolat s'ha d'omplir bé de crema o ens quedarà un tronc buit! Col·loquem uns quants gerds al gust.





Tornem a enrotllar el tronc i el deixem reposar a la nevera mentre preparem la cobertura.


Cobertura:
200ml nata líquida (35% greix)
200gr xocolata negra (70% cacau)
2-3 c/s Baileys


Tallem la xocolata ben petita i la posem en un bol. Portem la nata a ebullició i just en aquest moment la vessem sobre la xocolata. Mesclem fins que s'hagi fos completament i incorporem el Baileys al gust.




Traiem el tronc de la nevera i tallem els extrems si ens han quedat molt irregulars (com a mi), Si volem ramificar el tronc fem un tall en diagonal.

Col·loquem el tronc sobre una reixeta i posem alguna cosa a sota per recollir la xocolata que caurà. Amb una espàtula anem cobrint tot el tronc amb la cobertura de xocolata





Per donar-li textura li podem passar un pinzell de silicona o fer línies amb un palillo. Deixem refredar i endurir a la nevera.




Bolets:
2 clares d'ou
140gr sucre

Per fer els bolets muntem les clares com hem fet amb el pà de pessic, afegint el sucre a poc a poc.  Amb una màniga pastissera i una boquilla rodona formem els peus (apretem la màniga i estirem cap amunt sense apretar) i els caparrons dels xampis, si ens mullem el dit amb aigua podem baixar totes les punxes que tenen. Portem al forn durant uns 45 minuts a 100ºC. Això ho podeu fer el dia abans i guardar en una llauna o tupper!

Per formar els xampinyons fem un forat amb un palillo a la part de sota dels caps, untem amb xocolata desfeta i hi clavem el peu, deixem reposar cap per avall fins que endureixin i llestos.



Ja podem muntar el tinglao! Escampem una mica de sucre glass sobre la safata, posem el tronc i decorem amb els xampis, gerds i galeta triturada.




Ho reguem tot amb sucre glass (aka neu) i voilà :)



Bona entrada d'any!!!!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada