dilluns, 21 de setembre del 2015

Pastís de plàtan amb trufa de xocolata (vegà)


Ufff com m'ha costat decidirme a escriure aquesta entrada! Crec que en el meu cervell associava que reactivar l'activitat del blog significava que les vacances s'havien acabat. Bé, de fet és exactament això...
Però avui m'he despertat amb forces per acceptar la realitat després d'un cap de setmana a Itàlia i pensant en el proper a Bristol! (En el fons no estem tan malament!)

Si vosaltres també teniu aquest sentiment no se m'acudeix res millor que un pastís amb bona dosi de xocolata. I si esteu patint les conseqüències de tant xiringuito, fritanga i birres us donc la oportunitat de redimir-vos (una mica) ja que és vegà! Ni ous, ni llet ni ná animal, osigui que sense colesterol dolent i apte per a intolerants de tot tipus.

Us animeu? :) 



Pastís de plàtan amb trufa de xocolata

350gr farina
3tsp llevat químic
1tsp bicarbonat
un polsim de sal
220ml oli d'oliva suau
300gr sucre morè
3 plàtans grans molt madurs
250ml llet vegetal
100gr de xocolata, tallada a trossos (opcional)

Untem el motlle amb oli d'oliva i el forrem amb paper de forn, preescalfem (a dalt i a baix) el forn a 175ºC. Tallem la xocolata a trossos no gaire grans. En un bol ampli posem la polpa del plàtan (intentem treure-li tots els "fils" que trobem) i l'anem aixafant amb una forquilla fins aconseguir una massa. Afegim el sucre i la vainilla, i batem amb unes varetes, un cop incorporat afegim l'oli i batem fins obtenir una massa homogènia. 
Mesclem la farina amb el bicarbonat, llevat i la sal. Anem alternant farina i llet, mesclant bé després de cada addició fins que no en quedin més. Un cop ben incorporat amb l'espàtula, afegim els trossos de xocolata i li donem un parell de voltes. No hem de sobrebatre la massa o ens quedarà molt espessa.
Aboquem al motlle i introduïm al forn fins que s'hagi cuit, uns 30 minuts aproximadament. Comprovem amb un escuradents i quan surti net ja podem treure el pastís del forn. Deixem reposar 15 minuts dins el motlle i passat aquest temps desemmotllem i deixem refredar completament sobre una reixeta. El millor és fer la massa del pastís d'un dia per l'altre, així el filmem i el deixem a la nevera on la molla reposarà i serà més fàcil que al tallar no se'ns desmunti.
Al dia següent mesurem el pastís amb una regla per saber per on tallar cada pis (3 en aquest cas) i tallem amb una lira o un ganivet de serra.


Trufa de xocolata vegana

400ml llet de coco
200gr xocolata negra (70% cacau)

Posem les llaunes o bricks de llet de coco a la nevera amb un dia d'antelació, així se separarà la part més greixosa de l'aquosa. Ens quedarem amb el greix que haurà solidificat (veure foto) i la resta ho podem guardar per afegir a una sopa, marinar alguna carn...
Tallem la xocolata a trossets i reservem en un bol, posem el greix de la llet de coco en un cassó a foc baix fins que es fongui; llavors pugem el foc fins que just arrenqui el bull i vessem sobre la xocolata. Mesclem fins que es fongui del tot i tinguem una crema uniforme, deixem refredar uns minuts i tapem amb paper film. Guardem a la nevera fins que estigui freda i hagi agafat una textura més densa.


Mentre refreda la crema podem anar tallant el pastís i untant amb almívar, per donar-li humitat al pastís. Per fer-lo posem en un cassó aigua i sucre a parts iguals, bullim fins que es dissolgui i aromatitzem amb vainilla o algun licor. Deixem refredar i apliquem amb un pinzell o cullera per tots els pisos.


Quan la crema estigui ben freda la muntem amb les varetes elèctriques, comencem a baixa velocitat i anem augmentant-la fins aconseguir una textura de mousse, ja tenim la trufa llesta! Passem la trufa a una màniga pastissera amb una punta rodona (o la que vulgueu) i anem omplint els pisos com en la fotografia. Repetim amb cada pis i finalment escampem coco ratllat a l'última capa o decorem al gust.









Fins aviat!

Laura.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada