dissabte, 4 d’abril del 2015

Hot Cross Buns + Ous decorats


Com va la setmana santa? Ja esteu a punt de rebentar de bunyols? Esteu sent uns bons cristians? Jo molt, he fet uns panets de setmana santa. Amb això ja val, no? Bé, és igual...

Com us deia he fet uns brioixets especials per aquestes dates, aquí no es mengen gaire però a Anglaterra són molt típics per divendres sant i quan em vaig enterar de la història que duien darrera em va picar la curiositat de fer-los! 
Resulta que el 1592, Isabel I (La Reina Verge) va decretar que no podien ser venuts en qualsevol dia excepte per al Divendres Sant, Nadal o per als enterraments. Eren simplement massa especials per menjar qualsevol altre dia i a part amb la creu i tota la pesca eren massa cristians (ella era protestant). 
Tot i així els plebeus els preparaven a casa, i si els pillaven havien de renunciar a tots els panets il·legals i donar-los als pobres. Flipa Tulipa! Després de conèixer aquesta història els havia de preparar!! I vosaltres també....som-hi!



HOT CROSS BUNS (Panets de Pasqua)
*Extreta de SAVEUR Magazine
*8-10 panets


1 llimona
1 taronja
240ml aigua
300gr (200+100) sucre morè
100gr orellanes*
Un polsim de canyella, nou moscada i pebre de Jamaica
5gr llevat sec de forner*
240ml llet tèbia
250gr farina
250gr farina de força*
2tsp sal
60gr mantega a daus
2 ous M
Mermelada d'albercoc (opcional)
Sucre glass (opcional)


Posem l'aigua en un cassó amb 200gr de sucre, ho posem al foc fort. Retirem la pela de la taronja i la llimona procurant que no quedi part blanca (amargueja!) i les tallem a tires; reservem la polpa per fer-nos un suc més tard, cal mantenir-se hidratat!
Quan el sucre s'hagi dissolt baixem el foc i hi afegim la pell de taronja i llimona, deixem fer xup xup uns 8 minuts i les retirem (es tracta de confitar-les una mica). Tallem les orellanes a daus petits i en un bol les mesclem amb les espècies, quan les peles s'hagin refredat les piquem i també les afegim.


En un bol ampli aboquem la llet tèbia (ha d'estar calenta però no ha de cremar) i hi aboquem el llevat, mesclem fins que es dissolgui i deixem reposar 10 minuts. Afegim la mantega, un ou, les farines i la sal; mesclem amb la mà o bé amb l'accessori per amassar de la batedora fins tenir una massa més o menys homogènia i la passem a una superfície llisa i neta (SENSE farina) per seguir amassant. No tingueu por perquè farà una pinta enganxifosa i horrible, però tot s'arregla!!


L'anem treballant poc a poc i amb paciència, se'ns enganxarà molt a les mans. Un truc: El secret del pastat (amasado) és no pastar; la cosa és que en comptes d'estar deu minuts seguits toquejant la massa ho fem en petites tandes. Pastem 2 minuts i la deixem reposar 5 (tapada amb un drap humit o amb el bol que hem utilitzat abans), pastem de nou i notareu com ja no s'enganxa tant i és més fàcil de dominar, tornem a deixar reposar 5 minuts i així successivament fins obtenir una massa més o menys llisa.

En aquest moment afegim la fruita amb les espècies i seguim pastant fins haver-la incorporat de manera homogènia.


Posem la massa en un bol engreixat amb una mica d'oli, tapem amb un drap humit i la deixem llevar una hora o fins que dobli el seu tamany.


Passat aquest temps dividim la massa en 8 o 10 porcions, les amassem una mica individualment i formem boletes. Les col·loquem sobre la safata de forn amb paper de forn i repetim operació, les tapem amb un drap humit i deixem que doblin el seu tamany. Passada mitja hora preescalfem el forn a 160ºC, calor a dalt i a baix.


Un cop ben regordetes, batem l'ou que ens falta i hi afegim una cullerada d'aigua. Pinzellem la superfície dels brioixos però amb molt de compte de no punxar-los! Estan plens d'aire i se'ns podrien desinflar.
Els introduïm al forn uns 20 minuts o fins que siguin ben rossets. Els traiem i els deixem refredar 10 minuts; mesclem 3 cullerades de melmelada d'albercoc amb una d'aigua, escalfem uns segons al microones i pinzellem de nou els brioixets quan encara són calents. 


Per fer-los més típics i de setmana santa, mesclem 2 cullerades de sucre glass amb unes gotes d'aigua per formar un glacejat i amb una cullera dibuixem una creu a cada brioix.




NOTES
*La recepta original porta panses i no orellanes, podeu posar-hi el que vulgueu i fins i tot obviar-les.
*El llevat de forner el podeu trobar a qualsevol supermercat i té aquest aspecte. Podem utilitzar llevat fresc, multiplicant la quantitat per 3.
*La farina de força és una farina amb major proporció de proteïna que la normal, s'utilitza per fer pa o pasta. Si no la trobeu es pot fer servir de la normal, no problem!
*Si substituïm la mantega per oli  i la llet per una de vegetal ja tenim una recepta sense lacotsa :)




I com a bonus track... decorarem ous de Pasqua!!! Viscaaaaaa!!!

OUS DE PASQUA
Ous
Agulla o cargol prim
Palleta (no rigueu!)
Vinagre
Colorant alimentari


Amb una agulla o cargol fem un forat a cada punta de l'ou, fent el de la base una mica més gran.


Amb una palleta (o amb la boca)  bufem pel forat més petit, fent que l'ou surti per l'altre forat en un bol. Ens fem una truita.


Rentem bé els ous sota l'aixeta, per dins i per fora amb aigua i sabó i deixem escórrer. Preparem bols o gots amb aigua tèbia, un rajolí de vinagre i el colorant que haguem escollit.
Omplim els ous d'aigua perquè no surin i els submergim en l'aigua amb colorant durant tota la nit. Al matí següent traiem els ous, els buidem d'aigua i els deixem assecar sobre paper de cuina. Et voilà!




NOTES
*El colorant alimentari es pot trobar a qualsevol botiga d'estris de cuina i en alguns supermercats. També es poden fer colorants casolans naturals, per exemple cúrcuma en pols.
*També es pot fer amb ous durs, però buidant-los fem que ens durin indefinidament i els podem utilitzar com a decoració a casa.



Bona setmana santa!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada