dissabte, 13 de setembre del 2014

BÀSICS: Buttermilk [Què és i com preparar-lo]


Si sou seguidors de blogs estrangers o bé heu trobat alguna recepta americana per internet us haureu adonat que sovint apareix el buttermilk com a ingredient, però què carai és això? 
El buttermilk no és res més que sèrum de mantega. Originàriament s'obtenia en el procés de l'elaboració de mantega, en el que es bat la nata fins que el greix (mantega) se separa del sèrum. Aquest s'utilitzava molt al nord d'Europa com a beguda, ja que té poc contingut en greix i un gust agre molt peculiar. Més endavant, es va començar a utilitzar en pastisseria ja que aporta més suavitat a les masses.
Actualment el que es comercialitza és llet pasteuritzada, homogeneïtzada i posteriorment fermentada amb bacteris làctics, per tal d'imitar el procés tradicional. Jo només l'he trobat al Lidl i surt a uns 0,70 euros els 200ml, tot i que té un baix cost jo sempre prefereixo fer-ho a casa. És súper fàcil!




RECEPTA
250ml llet (desnatada o semi)
1 c/s suc de llimona (o vinagre)

*Opcions sense lacotsa
Utilitzar llet sense lacotsa

o bé

60ml llet de soja (o ametlla)
180ml iogurt de soja (o ametlla)
1/2 tsp suc de llimona (o vinagre)

Lo millor és preparar-lo abans de començar la recepta. Necessitarem que la llet (i el iogurt) estigui a temperatura ambient; si la traiem de la nevera la podem escalfar al microones a mínima potència durant 1 minut (no ha d'estar calenta!). Afegim la cullerada de llimona o vinagre, mesclem bé i deixem reposar 10 minuts, mentre anem preparant la resta d'ingredients per la recepta que estiguem fent. Quan sigui hora d'utilitzar-lo veurem que la llet s'ha "tallat", és el que volíem! Tornem a remenar perquè s'homogeneïtzi una mica i ja el podem fer servir!
No cal patir per l'acidesa del vinagre o la llimona ja que les receptes amb buttermilk sempre porten bicarbonat, així que la massa és neutra.




Bon cap de setmana!

Laura.






Fonts: Directo al Paladar, WikipediaJoy th Baker




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada