dimecres, 2 de juliol del 2014

Pastís de roses [sense lacotsa]



Des que em vaig fer amb el llibre Make, Bake & Celebrate d'Annie Rigg un diumenge al mercat de Sant Antoni no he pogut parar de pensar en el pastís de la  portada.... Roses cristal·litzades?? Gust de roses?? Sembla impossible però realment és tan senzill  com qualsevol altra pastís!

Així que quan es va acostar el  meu aniversari no vaig dubtar ni un segon! Era l'escollit!! I haig de dir que no va defraudar. No sé quin gust tenen els pètals de rosa però sí l'olor, i menjar-te un tall d'aquest pastís és com respirar dins d'una habitació plena de flors!

Per aconseguir aquest gust tan peculiar vaig utilitzar pasta de roses de Homechef; no sóc molt fan d'aquestes pastes ja que tot i estar fetes amb ingredients naturals sempre tenen algun component artificial. També es pot utilitzar aigua de roses, de fet és el que s'utilitza en la recepta del llibre.

Espero que el proveu de fer, és un pèl laboriós però el resultat és espectacular i molt refrescant!

PD: Haig de dir que el muntatge el vaig fer molt ràpid i va quedar un pèl torta... però esque els comensals no em deixaven de burxar perquè es morien per menjar-se'l....

RECEPTA
*Adaptada de Make, Bake & Celebrate
*10-12 racions
*Temps: 3h aprox

Massa roses:
350gr farina
3tsp llevat químic
1tsp bicarbonat
225gr mantega* sense sal (temperatura ambient)
350gr sucre morè
4 ous L
un polsim de sal
250ml buttermilk (250ml llet* +1tsp vinagre blanc/suc de llimona)
50gr ametlles picades
ratlladura de mitja llimona
1tsp pasta de roses o 1/2 tsp aigua de roses

Comencem preescalfant el forn a 180ºC i preparant tres motlles de 20cm de diàmetre o dos de 24cm, ben untats amb oli o mantega. Escalfem la llet al microones, a baixa potència, fins que estigui tèbia; afegim el vinagre/llimona, mesclem i deixem reposar. Tamisem juntament la farina, el llevat, el bicarbonat i la sal, reservem. 

En un bol a part, batem el sucre, la mantega i la ratlladura de llimona fins que estigui esponjós i de color més pàl·lid (uns 3-4 min). Afegim els ous i la vainilla i batem fins que s'incorporin totalment. Seguidament afegim 1/3 de la mescla de farina i alternem amb el buttermilk (s'haurà tornat una mescla amb grumolls, com si la llet s'hagués tallat) fins afegir-ho tot i mesclant amb una espàtula amb moviments envolvents. Només falten les ametlles picades i la crema de roses que també incorporarem amb l'espàtula.

Repartim la massa entre els motlles i els introduïm al forn a mitja altura durant uns 25 min o fins que al punxar un escuradents surti net. Quan estiguin fets, traiem els motlles del forn i els deixem refredar 5 min dins el motlle, passat aquest temps desemmotllem i deixem que es refredin completament sobre una reixeta.

És millor preparar la massa el dia abans i deixar-la a la nevera embolicada en film fins que muntem el pastís. Sinó molt probablement se'ns trenqui.


Merenga roses:
4 clares d'ou
200gr sucre
1 tsp pasta de roses o 1/2tsp aigua de roses

Per farcir el pastís farem una merenga italiana, com en els cupcakes de llimona i merenga.
En un cassó posem el sucre i el cobrim amb aigua, el posem a foc mig per fer-lo bullir. Mentre tenim el sucre al foc muntem una mica les clares (a baixa velocitat) amb la pasta de roses. Quan el sucre ha estat bullint uns minuts haurà assolit l'estat de bola tova (veure notes).

Pugem la velocitat de la batedora i anem afegint el sucre desfet molt a poc a poc en forma de fil, vigilant que no toqui les varetes o s'hi quedarà enganxat. Un cop hem afegit tot el sucre seguim batent a velocitat màxima durant uns 10 minuts o fins que hagi triplicat el seu volum i estigui completament blanc i esponjós. Per refredar-lo una mica batem 2 minuts més a baixa velocitat. Ja el tenim llest!

Roses cristalitzades:
2 roses sense tractar
1 clara d'ou
100gr sucre blanc

Primer traiem els pètals amb molt de compte deixant els més petits de l'interior. Batem la clara d'ou uns 5 segons i anem pintant els pètals (d'un en un) amb el pinzell, seguidament el cobrim completament amb el sucre i el deixem endurir sobre una reixeta. Repetim amb tots els pètals i amb els "cors" de les roses. Trigaran entre 2 i 4 hores en endurir-se completament, podem tenir-ho preparat com a màxim 48 hores abans de muntar el pastís.


Muntatge pastís:

Traiem els tres pastissos de la nevera i els anivellem amb el mateix gruix; amb un ganivet de serra o amb una llira. Posem el primer pis sobre la base on presentarem el pastís, posem una capa de melmelada de maduixa i una de merenga, repetim i acabem l'últim pis amb una capa fina de merenga.

Amb una espàtula allisem la merenga que sobresurti fins que quedi ben plà. També es pot cobrir tot el pastís de merenga però jo he optat per deixar-lo mig despullat, és el que es coneix com un naked cake. Cobrim l'últim pis amb els pètals de rosa i servim!



NOTES
*Estat de bola tova: Quan el sucre ha estat bullint una estona passa de fer bombolles aquoses molt ràpidament fins fer unes de més espesses i de formació més lenta. Per comprovar si està al punt suquem una cullereta en el sucre i seguidament l'introduïm en un got d'aigua freda. Hem de poder formar una boleta amb aquest sucre de consistència tova, si aquesta és dura ens hem passat de punt.
*Podem substituir els pètals de rosa per fruita, com per exemple maduixes.
*Podem substituir la llet per llet sense lactosa i la mantega per margarina (de fet jo ho vaig fer així) per adaptar-la la intolerància a la lactosa.



Fins aviat!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada