divendres, 16 de maig del 2014

Rotllos de canyella amb xocolata, festucs i taronja [Cinnamon rolls]




He vist aquesta recepta milions de vegades, sobretot a blocs americans. 

Mai m'ha cridat l'atenció. Fan pinta de ser densos, hiperdolços i difícils d'acabar.

 Fins que un bon dia llegint un dels meus blocs preferits vaig veure una variant que incorporava ingredients diferents com pistatxo i taronja junts. L'artífex és  Joy the Baker, té milions de seguidors a tot i el món i no és per menys; les seves receptes són d'allò més variades: des del típic pastís de poma fins a combinacions impressionants com trufes de xocolata i formatge de cabra (boníssimes). Però el que més m'agrada d'ella és que està pirada, només cal llegir un parell d'entrades del seu bloc per adonar-te'n de lo divertida que és. Per sort d'aquesta recepta en va fer un vídeo, és molt fàcil de seguir!

Crec que aquesta és la recepta més elaborada que he penjat fins al moment, però de dificultat en té molt poca... És posar-li ganes! Només diré que la massa està entre un brioix i un donut, sumeu-li xocolata desfeta, taronja, canyella i un toc cruixent dels festucs!

Té tots els números de converetir-se en una de les meves receptes preferides, no aze falta disir nada más...





RECEPTA

16-20 rotllets
Temps de preparació: 2 h + 1h llevat

Massa: 
470ml llet
120ml oli d'oliva suau

100gr sucre morè
1 sobre (8gr) llevat sec de panaderia 
500gr + 65gr Farina
1/2 tsp bicarbonat sòdic
1/2 tsp llevat químic
2 tsp sal




Per a la massa , escalfem la llet , l'oli i el sucre en una cassola gran a foc mitjà, quan estigui a punt de bullir la retirem del foc i deixem refredar fins que al ficar el dit no ens cremem. Hi afegim el llevat sec i deixem reposar un minut.
Afegim els 500gr de farina, remenem amb una espàtula o una cullera de fusta fins integrar-ho tot i ho deixem reposar durant una hora, ben tapat i en un lloc de la casa calentó. 


Un cop passat aquest temps al massa haurà crescut el doble o més; destapem i hi afegim la farina restant, el llevat químic i el bicarbonat, remenem bé. Ara podem utilitzar la massa immediatament o deixar-la a la nevera durant tota la nit per seguir al dia següent.



Preescalfem el forn a 190ºC (calor a dalt i a baix sense ventilador) i untem amb oli els motlles o safates que utilitzarem (dues safates mitjanes, més o menys).




Enfarinem una superfície neta i traiem la massa de la cassola. Segurament se'ns enganxarà als dits i no aguanti la forma; només cal anar afegint farina i amassant (dobleguem la massa sobre ella mateixa i la girem 90º i anem repetint). S'ha de vigilar de no afegir molta farina, ho fem molt a poc a poc o trencarem la proporció entre els ingredients de la massa! Un cop la massa té consistència la dividim en dues parts iguals, n'agafem una i l'extenem sobre una superfície enfarinada amb un corró, formant un rectangle de 20x30cm aproximadament. Preparem els ingredients del farciment.



Farcit:
115gr mantega sense sal

100gr sucre morè

Canyella
Ratlladura d' una taronja
20-30 festucs
120gr xocolata negra trossejada




Ara comença el festival... Fonem la meitat de la mantega, l'aboquem sobre la massa estirada i la repartim bé amb els dits. A continuació toca el sucre... la quantitat és aproximada ja que n'hem d'anar tirant fins que xupi tota la mantega (si, no és broma), tot seguit escampem la canyella al gust. Només ens queda la meitat de la ratlladura de taronja, de la xocolata i dels festucs.



Un cop ja no hi cap res més comencem a enrotllar la massa a poc a poc. Començant per l'extrem que ens queda més lluny i procurant que quedi el més apretat possible. Segellem bé quan ja tinguem el rotllo fet i tallem llesques d'entre 2 o 3 dits d'amplada. Col·loquem els rotllets als motlles deixant espai entre ells ja que creixeran dins el forn i fem que reposin 15 minuts. Fornegem a mitjana altura durant uns 15-20 minuts o fins que estiguin lleugerament daurats. Els traiem del forn i deixem refredar dins el motlle.




Mentre es refreden preparem el glacejat:

Glacejat:
150gr sucre glass

2-3 c/s suc de taronja

1 c/s ratlladura de taronja
1/2 tsp exctracte de vainilla


Molt difícil, ho posem tot en un bol i mesclem. Podem variar la textura al nostre gust afegint més sucre o més suc. 

Quan els rotllets estiguin tebis els ruixem de glacejat i els servim. 


AS-TU-PEN-DUS!




NOTES
*El llevat de panaderia es pot trobar en qualsevol supermercat al costat del llevat químic (Royal) i acostuma a retolar-se com Levadura seca de panadería, tal qual.
*Aquí deixo un vídeo on veure com amassar, és molt fàcil! (està en anglès)
*No porten ou així que es conserven bastant bé, sempre en un recipient hermètic. A la nevera duraran fins a una setmana.
*Perfecte per al·lèrgics a l'ou i intolerants a la lactosa! Com ja he dit, no porten ou i la mantega i la llet les podem substituir per margarina i llet sense lactosa/de soja/d'ametlles...
*Es poden menjar freds o calents, però recent sortits del forns amb la xocolata fosa...mare meva!


No els hi podeu dir que no.... només cal veure la pinta que fan!!

Ara mateix tinc temptacions d'atacar els que m'han sobrat... NOOOOO! Que algú em pariiii!!!



Fins aviat!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada